INTRODUCTIE

Begin jaren 70 begonnen Martien Baerends, Hans Rosingh en ondergetekende, Bine Blaauw, zich onder aanvoering van Hans te informeren over de Mastiff. Beschrijvingen en foto’s uit boeken hadden de nieuwsgierigheid gewekt en op de toen nog jaarlijks gehouden tentoonstelling in Zuidlaren kwamen we er een tegen. Op het eerste gezicht leek het een wel heel forse Deense dog maar het bleek een mastiff te zijn. Geïmporteerd uit Engeland.


Via de Kennelclub in Engeland kregen we adressen en telefoonnummers van mastiffkennels en daarmee gingen we aan de slag. Om de beurt belden we een nummer en zo kwamen we in contact met o.a. Major Reardon, Betty Baxter en Vivian Corbett. Dit leidde tot een aantal eendaagse tripjes naar Engeland waarop we heel veel mastiffs in levende lijve ontmoetten. Die drie fokkers alleen al hadden opgeteld meer dan 40 mastiffs in eigendom of te logeren. Indrukwekkend.


In januari 1972 importeerde Martien een teefje Crouch Hall Polly, roepnaam Whimsy(1), en een paar maand later haalde Hans een reutje Artifex Addendum, Basje, naar Nederland. Zelf was ik in die tijd nog iets meer gecharmeerd van New Foundlanders en kocht in februari ’72 een New Foundlander reutje. Martien verhuisde in 1974 naar Canada en in 1976 startten Hans en ik de Lazybones kennel. In 1977 importeerde Hans Grangemoor Serena, roepnaam Whimsy (2).


Basje en Whimsy deden het mastiffvirus in mij ontwaken en mijn eerste mastiff kwam in 1977. Het was een zoon van Basje, gefokt door Trijn Pool.


Het eerste nest dat de naam Lazybones kreeg werd op 13 december 1979 geboren uit Basje en Whimsy 2. Sindsdien zijn er nog 24 nesten geweest. 22 gefokt door Hans en 2 door mij.


Onze leidraad bij het fokken is de oude Engelse rasstandaard met de nadruk op gezondheid, inclusief gangwerk, en karakter. Dat laatste houdt in: gereserveerd maar vriendelijk naar mensen, en vooral sociaal met honden. En speels. Dat is op sommige foto’s in het fotoalbum te zien.

 

Bine Blaauw

Nothing from this publication may be copied or extensively quoted or otherwise multiplied without the consent of the authors.                                                            bine.blaauw@planet.nlen hfrsngh@gmail.com © bine blaauw 2014